10 Feiten over asperges 1. Asperges zijn bijzonder goed voor de lijn
  Zoals alle groente, bevatten asperges erg weinig calorieën. Een asperge bevat slechts 20 kcal/ 100gr. en dat is weinig. Als voorbeeld bevat een bruine boterham, 80 kcal/ 100gr of als een plakje ontbijtkoek.
 2. Asperges bevatten heel veel mineralen
  Asperges bevatten kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor. Met name het ijzergehalte is behoorlijk hoog.
 3. Asperges laten zelf weten of ze vers zijn
  Verse asperges horen te glanzen. Maar om echt zeker te weten of ze vers zijn, kan je ook het bakje schudden. De asperges horen dan een piepend geluid te maken. Doen ze dit niet, dan niet kopen!
 4. Asperges zijn echte groeiers
  Op een goede dag kan een asperge 10 cm. groeien. Dat is veel, heel veel. Meer dan zelfs een champignon die hier kampioen in is!
 5. Vreemde geur
  Wanneer je asperges hebt gegeten kan het zijn dat je urine een beetje een typische geur heeft. Het schijnt een zwavelachtige geur te zijn, die sommigfe mensen sterker hebben dan de andere. Sommige hebben er helemaal geen last van. Het fenomeen komt voort uit het feit dat je lichaam bepaalde stoffen uit asperges omzet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen.
 6. Bijnamen asperges
  Asperges en bijnamen, bijna iedereen kent er wel een. Hier een kleine opsomming:
  De parel van het land, de koningin van de groente, het witte goud, points d’amour en nog veel meer!
 7. Antioxidant bommetjes!
  Asperges bevatten erg veel en goede antioxidanten (Glutathion).
  Glutathion is een super antioxidant in asperges met verschillende medicinale eigenschappen. Een van de eigenschappen schijnt veroudering tegen te gaan. Daarnaast zijn er nog een boel andere, maar laten we het erop houden dat het bijzonder gezond is.

 8. Vitamine Bee!
  Asperges hebben een boel B-vitamines. Deze vitamines, die oa. een rol spelen bij de energievoorziening in het lichaam, zitten voornamelijk in de kopjes van de asperges.
 9. Kater iemand ?
  Heb je een biertje te veel gedronken de vorige avond, dan zegt men dat asperges wel eens de kater kunnen verzachten. Onderzoekers hebben uitgevonden dat de mineralen en aminozuren in asperges voor verlichting kunnen zorgen bij een kater. Deze werking van de asperge lijkt vooral uit het topje te komen.
 10. Seizoen
  Het aspergeseizoen begint de 2e Donderdag van April tot 24 Juni, de feestdag van Sint-Jan, beschermheilige van de Aspergetelers.Zo, ben je weer helemaal bij!