asperges en wijn

Aperges en wijnTraditiegetrouw is de opening van het aspergeseizoen de tweede donderdag van april. Het aspergeseizoen is in Nederland relatief kort. De eerste asperges komen in de lente op. De oogst loopt normaliter tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan, beschermheilige van de Aspergetelers. De meeste telers laten de plant daarna met rust, zodat die weer op kracht kan komen voor het volgende seizoen.

 

Een goede spijs compagnon van bv. witte asperges met krieltjes, beenham en botersaus, is de “Pinot blanc“. Meestal uit de Franse Elzas, maar de Duitse variant is minstens zo lekker. In Duitsland gaat de “Pinot Blanc” onder andere naam door het leven, “Weissburgunder“. Heerlijk fris, echt het proberen waard!

 

Voor wie zich niet laat afschrikken door nieuwe combinaties zijn er de laatste jaren ook erg goede andere combinaties bij gekomen voor asperges en wijn. Neem bv. een “Sauvignon blanc” uit Nieuw Zeeland, een “Chardonnay” uit Australie, een droge Italiaanse “Pinot Grigio” of (dichter bij huis) een Duitse “Riesling“. Stuk voor stuk, gaan ze hand-in-hand met asperges, maar wel sterk afhankelijk van bereiding. Met name de combinatie met een de “Pinot Grigio” is een zeer ontdeugende en verassende combinatie met asperges.