asperge soep recept

Aspergesoep


Iedereen die wel eens asperges in een gerecht heeft gebruikt, weet dat je behoorlijk wat over zult houden. En dat is zonde. Maar wat doe je dan precies met de schillen en de afgesneden stukjes van de asperges ?

Nou, daar kan je dus romige aspergesoep van maken!
(En die is niet moelijk!)

Ingrediënten

– 500gr witte asperges
– 2 liter groentebouillon
– 1 sjalotje, grof gesneden
– 50gr boter
– 50gr bloem
– 2 eidooiers, kamertemperatuur (belangrijk!)
– 50ml koksroon of slagroom op kamertemperatuur
– nootmuskaat
– zout en peper
– eventueel om te serveren: dragon, blokjes ham en ei

Bereidingstijd: 15 minuten / Wachttijd: 60 minuten

Schil de wiite asperges met een dunschiller of een parmazaanse-kaas-schiller en snijd ook de onderkanten (1 – 2cm) eraf. Doe de schillen en stukjes asperges in een pan met de bouillon en klontje boter. Breng langzaam aan de kook en laat de asperges 10 minuten mee pruttelen. (Pruttelen = heel langzaam koken of garen, we hebben geen haast!)

Schep daarna de hele asperges eruit en zet apart. Roer de sjalot door de bouillon en laat nog 50 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan. Zeef de bouillon nadat deze klaar is en zet apart.

Neem een grote pan en smelt hierin de boter. Voeg vervolgens de bloem toe om een lichte roux te maken. Blijf goed roeren en laat niet verbranden. Schep vervolgens met een grote lepel de bouillon beetje bij beetje erin en blijf kloppen met een garde zodat de bouillon goed wordt opgenomen door de roux.

Herhaal dit met een aantal lepels totdat je een gebonden roux hebt zonder klontjes. Hierna kan de rest van de bouillon er in grotere delen worden bijgeschonken terwijl je blijft kloppen/ roeren. Laat zachtjes pruttelen en je ziet je soep vanzelf binden. Klop in de tussentijd je eidooiers los met de room, schep hier een klein beetje van de hete soep bij in een kommetje en roer daarna het hele mengsel door de soep. Langzaam en geleidelijk.

Voor het mooiste effect snijdt je de asperges in stukjes en roert ze door de soep vlak voor je de soep op dient.

Breng de soep op smaak met peper en zout, nootmuskaat. Serveer met de kopjes van de asperges en strooi er wat gehakte dragon over.

Geef een reactie


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*